STRESI. Stresi është një temë sa interesante po aq dhe komplekse. Si udhëheqës dhe profesionistë të burimeve njerëzore, unë besoj se tema e stresit do të jetë e rëndësishme për të gjithë ne në vitin 2021. Kjo pandemi ka ndryshuar mënyrën e punës. CDC madje ka vënë re që COVID ka sjellë shumë frikë dhe ankth tek njerëzit. Për të shtuar më tej, me përshtatjen gjithnjë në ndryshim që bëjnë kompanitë për të kryer punën, është e rëndësishme që ne të njohim se si kjo po ndikon në secilin prej punonjësve tanë ndryshe.

Pse është e rëndësishme?

Arsyeja që kjo është një temë kaq e rëndësishme për udhëheqësit e biznesit është sepse stresi kronik ndikon drejtpërdrejt në trurin e njeriut dhe mund të ketë efekte afatgjata dhe afatshkurtra tek punonjësit tanë. Në një artikull të botuar nga Shkolla Mjekësore e Harvardit e quajtur Protect Your Brain from Stress, ata identifikojnë stresin kronik si diçka që në të vërtetë rilidh trurin, dhe për të thënë më shumë, stresi ka treguar se shton rrezikun për sëmundjen e Alzheimerit dhe Demenca. Por për ne si udhëheqës, efektet afatshkurtra mund të jenë edhe më të rëndësishme. Simptomat e stresit mund të shfaqen tek punonjësit tanë në mënyra të tilla si mosorganizimi, humbja e kujtesës, të qenit joproduktiv dhe vendimmarrja e dobët.

Çfarë mund të bëjmë ne si udhëheqës?

Një gjë e rëndësishme që ne mund të bëjmë si drejtues është të pranojmë stresin që po ndiejnë punonjësit tanë dhe të jemi dëgjues më të mirë kur ndajnë gjërat që i shqetësojnë. Kohët e fundit fillova të dëgjoj një podcast të ri nga Liesel Mertes të quajtur Handle w/ Care: Empathy in the Workplace. Liesel është një konsulente e ndjeshmërisë në vendin e punës, dhe podkasti i saj ofron një pasqyrë se si mund të jemi më efektivë kur biem në kontakt me të tjerët që u është dashur të merren me tragjedi dhe ndodhi stresuese në jetën e tyre. Podcast-i i Liesel-it më ka ndihmuar të hap sytë në mënyrat e ndryshme që njerëzit trajtojnë stresuesit e jetës. Unë mendoj se ajo që më tërhoqi në podcastin e Liesel është se gjatë karrierës time të punës, ka pasur disa herë kur çështjet e jetës më stresonin. Ashtu si shumica e familjeve, stresuesit ishin të zakonshëm. Familja jonë përbëhej nga dy prindër që punuan me kohë të plotë dhe tre fëmijë të vegjël, secili duke shkuar në një drejtim tjetër. Çfarëdo që po ndodhte, u përpoqa më të mirën time që të mos i flisja menaxherit tim për atë kaos në jetën time nga frika se do të shihesha i dobët, se do të mbahej kundër meje, ose edhe më keq, se do të gjykohesha sepse ajo që më dukej si një punë e madhe ishte e parëndësishme për dikë tjetër.

Si udhëheqës, ne duhet të bëjmë më mirë se kjo. Kjo është më e rëndësishme tani se kurrë. Kjo do të thotë që ju mund të duhet të shprehni më shumë ndjeshmëri ndaj punonjësve tuaj ose të punoni më shumë në gjetjen e mënyrave për të zvogëluar stresin e tyre duke përshtatur ndryshimet që ata po bëjnë në përditshmërinë tonë të re.

//elitejobs.org/wp-content/uploads/2021/02/LOGO-per-WEB-Transparente.png

Newsletter

Enter your email address here always to be updated. We promise not to spam!

sqAlbanian